Scriitorul Dorin Tudoran (sursă foto: În linie dreapă)

Scriitorul și disidentul politic Dorin Tudoran a fost decorat cu „Steaua României” în grad de cavaler, transmite Agerpres. Decretul de decorare a fost semnat marți de către președintele Iohannis, cu prilejul aniversării scriitorului.

Şeful statului i-a conferit lui Dorin Tudoran Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru determinarea cu care s-a opus regimului comunist, apărând libertatea, valorile democratice, drepturile şi libertăţile fundamentale”.

Dorin Tudoran a debutat în 1973 cu volumul „Mic tratat de glorie”. De-a lungul timpului a publicat mai multe volume. Scriitorul a făcut parte din Partidul Comunist Român până în anul 1982. În 1984 depune o cerere prin care invocă dreptul de a emigra, împreună cu familia. În fața refuzului autorităților de a-i răspunde, îi adresează, pe 1 august 1984, un memoriu lui Nicolae Ceaușescu, în care afirma, între altele: „ca scriitor, cetățean și părinte m-am convins definitiv că între credințele mele cele mai profunde despre Om si Drepturile sale inalienabile, Libertate și Democrație, Dialog și Opinie, Cinste și Echitate, Cultură și Educație, Patriotism și Sacrificiu etc. și realitățile românești de azi există o prăpastie de netrecut”.

După ce recurge la greva foamei pentru o perioadă de o lună și jumătate și este anchetat și reținut împreună cu fiica sa de 8 ani pentru 12 ore, Dorin Tudoran reușește să plece din țară în anul 1985.