Timișoara ar putea fi Capitală Culturală Europeană în 2023

Comisia Europeană dezbate decalarea ordinii în care mai multe orașe din Europa urmează să devină Capitale Culturale. Timișoara, oraș programat pentru 2021, ar putea prelua astfel titlul doar în 2023, transmite Ziare.com

Dacă decalarea va fi votată, noua ordine urmează să fie:

  • 2021: extindere a titlului acordat pentru Rijeka si Galway
  • 2022: Kaunas (Lituania), Esch sur Alzette (Luxemburg) și Novi Sad (Serbia)
  • 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara (România)

Dacă propunerea va fi adoptată de Comisia Europeană, urmează ca acestea să fie trimisă către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Astfel, decizia nu va fi definitivată decât în luna octombrie.

„Până la o decizie definitivă, noi vom desfășura programul cultural pentru acest an și vom începe reprogramarea etapelor”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Timișoara a adresat în luna iulie o scrisoare către Comisia Europeană, în care afirmă că este pregătită să preia titlul în anul 2021. Însă dacă evenimentele vor fi amânate, orașul este pregătit să își desfășoare programul cultural în următorii ani.

Timișoara a fost desemnată oficial Capitală Europeană a Culturii în 2016, în urma unei competiții la care au participat mai multe orașe din țară. Timișoara a câștigat prin programul „Luminează orașul prin tine!”, iar în 2019, primul an de producție propriu-zisă, au fost organizate 400 de evenimente culturale în folosul comunității, care au atras 130.000 de participanți.