Vila Ivanovici, Băile Govora (sursă foto: Studiogovora-Facebook)

O echipă de ingineri și arhitecți și-au propus să restaureze Vila Ivanovici, una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Băile Govora. Aceștia lucrează voluntar pentru a readuce la viață una dintre cele mai frumoase clădiri ale fostei stațiuni.

Vila Ivanovici este une dintre primele resedințe construite în Govora, în jurul anilor 1900. Deosebită prin dantelăria de lemn și veranda largă, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare. Poate fi salvată printr-o serie de intervenții capitale, care să o ferească de colaps.

Finanțarea poate veni parțial de la Institutul Național al Patrimoniului, care a lansat un apel pentru proiecte de finanțare din Timbrul Monumentelor Istorice și care poate acoperi suma de 200.000 de lei. Însă nu este suficient: costurile estimate de restaurare se ridică la 220.000 de lei, iar asociația a lansat o strângere de fonduri pentru cei 20.000 de lei rămași.

Pentru a-și atrage donatorii, echipa pune la dispoziția acestora oferte de petrecerea a timpului liber în Govora: degustări de vin, tururi ghidate cu bicicleta, sesiuni foto sau tururi pietonale.

Băile Govora au fost una dintre destinațiile balneare de top ale secolului XX. Stațiunea este construită după modelul stațiunilor din Occident, însă cu un concept urbanisitic deosebit, concepută ca un „oraș grădină”. Turiștii se puteau bucura de apele termale și de „cel mai bun aer din Europa”.

Însă stațiunea a devenit treptat depopulată, după cum scrie Hotnews. Locuitorii au plecat treptat în căutarea locurilor de muncă, rămânând în funcțiune doar câteva hoteluri. Dintre clădirile aflate într-un stadiu avansat de degradare, Vila Ivanovici este un caz special, aflându-se în patrimoniul statului din anul 2009. Donațiile pot fi cheia finalizării proiectului de restaurare. Vezi mai multe detalii pe site-ul proiectului.