Abator (sursa: Youtube)

Într-un abator german, devenit unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din Europa, lucrează aproape 4.000 de români.

1.000 dintre ei sunt infectaţi cu COVID-19.

Un fost angajat român al abatorului german Tönnies susține că muncitorii erau obligaţi să păstreze tăcerea despre stilul de muncă inuman la controalele din afara firmei. De asemenea, orele de muncă suplimentare nu erau plătite, deşi ajungea să lucreze şi 12 ore pe zi, potrivit Mediafax.

„Erau oameni care plângeau noaptea în somn. Efectiv, li se umflau mâinile aşa de tare de la febra musculară, încât plângeau noaptea. Spuneau <nu mai pot! Îmi vine să imi iau câmpii, să plec în Romînia. Nu mai rezist!>. Spaţiu foarte mic, număr mare de lucrători. Băgau şi câte 14 persoane”, povesteşte acesta.

Întreaga regiune din zona abatorului din Germania, unde au fost descoperiți românii infectați, a fost carantinată,.

Este vorba despre zona din jurul abatorului unde e activ cel mai mare focar de coronavirus din Europa, decizia fiind fără precedent după ridicarea restricțiilor.

Decizia a fost anunțată pe 23 iunie de premierului landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, unde este această regiune. Aici, cel mai recent bilanț arată 1.553 de bolnavi în rândul angajaților. Aproximativ 650 dintre ei sunt români.

Premierul landului, Armin Laschet, a facut apel către angajații străini de la abator, să nu părăsească țara, să aibă răbdare să fie testați și le-a dat asigurări că vor primi cel mai bune tratament în spitalele din Germania.

Apelul venea după ce 17 români au fugit din carantină.

În luna aprilie, Ministerului Afacerilor Externe informa că 500 din cei 1.100 de angajați ai abatorului din Germania unde este focar de COVID-19 sunt cetățeni români. Instituția spune că 250 de angajați ai abatorului au fost confirmați cu coronavirus, fără a putea preciza și naționalitatea acestora. Cu o zi în urmă, MAE a transmis că au fost depistați cu coronavirus peste 200 de români care lucrează la acest abator.

În urmă cu câteva zile, MAI anunțase că mai mulți angajați români ai unui abator din nord-vestul Germaniei au fost infectați cu noul coronavirus. Potrivit presei germane este vorba de 92 de angajați, 62 dintre ei locuind într-un complex comun.