Medici / sursa: Pixabay

Statul român oferă burse de studiu și locuri în facultățile de Medicină și Farmacie din țară românilor din Voivodina sau Valea Timocului, din nordul Bucovinei și din Basarabia. Ei urmează aceleași cursuri, susțin aceleași examene și aceeași licență precum studenții care sunt cetățeni români, dar ulterior nu li se permite permite înscrierea în corpurile profesionale – Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor – și nu pot profesa în România.

Adrian Wiener, medic și senator USR, a inițiat un proiect de modificare a Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii care ar fi permis înscrierea în Colegiile Profesionale corespunzătoare pentru „medicii și farmaciștii absolvenți ai Facultăților din România, școliți de statul român, licențiați prin examene susținute în condiții egale cu cetățenii români”, potrivit HotNews.ro.

Proiectul de lege a fost respins ieri de Parlament, iar punctul de vedere al Guvernului a fost negativ. „Iar argumentele invocate sunt multiple, dar niciunul nu se referă la speța în discuție: recunoașterea de către statul român a calificărilor profesionale obținute în România de către români cărora chiar statul le-a oferit posibilitatea școlarizării, instruirii și calificării”, spune Adrian Wiener.

Proiectul de modificare a Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii inițiat de Adrian Wiener poate fi consultat aici.