Acordul economic UE
Uniunea Europeana / sursa: wikipedia commons

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns, marți, la un acord privind bugetul și pachetul de redresare economică în valoare de peste 1.800 de miliarde de euro.

Acordul de astăzi urmează a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.

„Faptul că am ajuns la un acord acum înseamnă că banii din viitorul Buget al Uniunii Europene vor putea fi folosiți fără întârziere, de la 1 ianuarie 2020.”, a scris și europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, raportor al grupului PPE.

„La presiunea Parlamentului European, pe lângă sumele negociate în Consiliu, acordul aduce mai multe fonduri europene în viitorul buget pentru domenii importante atât pentru România, cât și pentru celelalte state membre: mai multe fonduri pentru Bursele universitare Erasmus; mai multe fonduri pentru Programul European de Sănătate; mai multe fonduri pentru Programul Drepturi și Valori prin care apărăm statul de drept în Uniunea Europeană; mai multe fonduri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a mai scris Mureșan.

România va putea atrage suma maximă de aproape 80 de miliarde de euro, sumă negociată în primăvară de președintele Klaus Iohannis.

Există unele probleme legate de Polonia și Ungaria. Acestea se opun condiționării acestor bani de statul de drept. Președintele Iohannis este optimist și spune că „lucrurile vor merge mai departe” și în 2021 „vom putea și noi să folosim acești bani europeni”.