Amazon acuzat ca a incalcat legea concurentei in UE
Amazon / sursa: wikipedia commons

Comisia Europeană a acuzat Amazon că a abuzat de poziția sa dominantă în comerțul cu amănuntul online pentru a obține un avantaj nedrept față de concurenți, potrivit BBC.

Aceasta a spus că Amazon a folosit date despre vânzători terți care își folosesc piața pentru a spori vânzările de mărfuri proprii. De asemenea, Comisia a lansat o nouă probă privind posibilul tratament preferențial al vânzătorilor care utilizează serviciile logistice ale gigantului tehnologic.

Amazon a respins acuzațiile, spunând că nici unei firme nu i-a „păsat mai mult” de întreprinderile mici.

Se va confrunta cu o amendă potențială de până la 10% din cifra de afaceri globală, dacă va fi găsită vinovată de încălcarea legii concurenței, aproximativ 19 miliarde de dolari.

Într-o declarație, comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că este vital ca platformele cu „putere de piață” să nu „denatureze concurența”. Datele privind activitatea vânzătorilor terți nu ar trebui să fie utilizate în beneficiul Amazon atunci când acționează ca un concurent pentru acești vânzători”, a adăugat ea.

„Cu comerțul electronic în plină expansiune, iar Amazon fiind principala platformă de comerț electronic, un acces corect și nedistorsionat la consumatori online este important pentru toți vânzătorii.” Comisia Europeană investighează Amazon din iulie anul trecut, în urma plângerilor comercianților.

Se spune că gigantul tehnologic accesează date sensibile de la companiile mici și mijlocii care își folosesc platforma, cum ar fi cifrele de vânzări, vizitele de pagină sau informațiile de expediere. Apoi, folosește acest lucru pentru a ajuta la vânzarea produselor cu etichetă proprie sau la alegerea furnizorilor, spune Comisia.

Într-o conferință de presă, marți, dna. Vestager a spus: „Nu contestăm succesul Amazonului sau dimensiunea acestuia”.