Conditii defunctionareb restaurante de la 1 septembrie
Restaurant / sursa: pixabay

Afacerile de familie contribuie la dezvoltarea economiei globale, având cea mai mare contribuție la PIB-ul global și un impact major asupra pieței muncii. Însă liderii care vor să își păstreze afacerea în familie și să o transfere către generația următoare se pot confrunta cu o multitudine de provocări, cu atât mai mult într-un mediu instabil, așa cum se întamplă în prezent. De multe ori, aceste transferuri între generații pot avea implicații fiscale complexe, nu doar într-un singur stat, care nu trebuie neglijate. KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor compară implicațiile fiscale generate de transferul unei afaceri de familie în 54 de țări și teritorii.

Pe scurt:

  • Impozitele generate de transferul unei afaceri de familie tind să fie mai mari și cu cerințe complexe pentru aplicarea scutirilor fiscale în economiile dezvoltate; totuși sarcina fiscală poate fi semnificativă și în țările cu economii emergente.
  • Dintre cele 54 de țări și teritorii incluse în studiu,15 state percep un impozit pe moștenire sau pe avere, în cazul transferului unei afaceri de familie în valoare de 10 milioane de euro către următoarea generație, în timp ce 16 țări impun un impozit pe donație (i.e. transferul afacerii în timpul vieții – gift tax).
  • În România, transferul afacerii (a acțiunilor) prin moștenire ori donație nu generează venituri impozabile la nivelul membrilor de familie din noua generație, însă unele obligații fiscale pot apărea în cazul transferului proprietăților imobiliare care nu sunt parte din afacere. Deși legislația din România legată de transferul afacerii este favorabilă, trebuie luată în considerare și legislația altor state, mai ales în cazul unui business internațional sau a unor membrii de familie care poate nu locuiesc în România.
  • Statele Unite reprezintă țara cu cel mai înalt nivel de impozitare la nivel global în cazul transferului unei afaceri de 10 milioane de euro prin donație sau moștenire, înainte de aplicarea scutirilor. Cu toate acestea, afacerile de familie din SUA pot beneficia de o scutire în valoare de 10 milioane de dolari (indexată cu rata inflației), în vigoare până în anul 2026.
  • Franța, Irlanda, Olanda, Spania și Marea Britanie au cele mai mari cote de impozitare dintre țările europene incluse în studiu pentru transferul unei afaceri de familie de 10 milioane de euro în cazul unui deces, înainte de aplicarea scutirilor, însă aceste taxe sunt reduse substanțial prin aplicarea diverselor deduceri și facilități fiscale oferite de lege.
  • În regiunea Asia-Pacific, Coreea de Sud iese în evidență ca având una dintre cele mai mari cote de impozitare din lume pentru transferul unei afaceri de familie. În schimb, China nu impune în prezent niciun impozit pe moștenire sau donație.

René Schöb, Partener, Head of Tax & Legal, KPMG în România, spune: “Provocările generate de pandemia COVID-19 au scos la iveală nevoia afacerilor de familie de a aplica o strategie bazată pe inovație, cu accent pe recrutarea talentelor și pe tehnologie. În această perioadă plină de schimbări, mediul de afaceri poate arăta mult diferit pentru afacerile de familie: de la o complexitate crescută privind conformarea fiscală, la noi așteptări din partea clienților și o nouă segmentare a pieței, de la managementul resurselor umane până la planificarea succesiunii către noile generații. Liderii trebuie să aloce timpul și resursele necesare pentru pregătirea afacerii pentru ‘noua normalitate’, iar noi suntem pregătiți să oferim ajutorul necesar pentru a crea un viitor mai bun”.

Rene Schob, KPMG în România

Studiul Global Family Business Tax Monitor detaliază implicațiile fiscale diferite din 54 de țări pentru transferul între generații al unei afaceri de familie. Astfel, în cazul transferului unei afaceri în valoare de 10 milioane de euro, dintre cele 54 de țări incluse în studiu, 14 țări prevăd un impozit pe moștenire (SUA aplică în acest caz un impozit pe avere), în timp ce 16 țări impun un impozit pe donație (gift tax) pentru transferul afacerii în timpul vieții. Dintre cele 10 țări cu PIB-ul cel mai mare, care au fost incluse în studiu, șase (Brazilia, Canada, Franța, Germania, SUA, Marea Britanie) percep impozit atât pe moștenire, cât și pe donație, în timp ce patru (China, India, Italia și Rusia) nu impun niciun impozit în acest sens. Alte impozite, precum impozitul pe câștigul de capital sau pe veniturile persoanelor fizice sunt aplicate în anumite jurisdicții. În România, potrivit prevederilor fiscale actuale, sumele sau bunurile (inclusiv acțiunile în afacerea transferată) primite de membrii familiei din noua generație, cu titlu de moștenire ori donație nu reprezintă venituri impozabile (unele taxe pot aparea în cazul transferului proprietăților imobiliare, dar care nu sunt parte din business). Totuși, ar trebui analizate implicațiile fiscale în toate jurisdicțiile cu posibil impact (spre exemplu, în cazul în care membrii familiei sunt rezidenți fiscal în alte state sau afacerea este extinsă în mai multe teritorii).