Produs Apple și Nike (sursa: Flickr)

Corporații mari printre care Apple sau Nike sunt vizate de controverse legate de fabricile lor din China unde lucrează Uiguri. Aceștia ar fi obligați să muncească, iar companiile ar profita de această comunitate, scrie BBC

Activiștii au declanșat o companiei împotriva giganților din mai multe industrii, pentru că, susțin ei, fabricile acestora din China ar profita de comunitatea Uigură.

Uigurii sunt un popor popor turcic, care trăiesc în mare parte pe teritoriul Chinei de azi, în provincia Xinjiang, numit și Turkistanul de Est.

Nike, vizată de campanie, spune că va lansa o anchetă pentru a stabili potențialele riscuri la care sunt expuși uiguriii care lucrează la fabricile din China ale distribuitorilor lor. Nike spune că materialele lor nu sunt direct obținute în fabricile din Xinjiang, regiune unde se află majoritatea comunității Uigure.

Apple, acuzați și ei, au declarat că nu au găsit niciun indiciu că uigurii sunt obligați să muncească.

Politicienii și activiștii susțin că aceste companii uriașe trebuie să facă mai mult pentru a nu fi complici la abuzurile autorităților chineze.

Conform Congresului Statelor Unite și Institutului de politici strategice australiene, mii de uiguri au fost transferați pentru a munci forțat în fabrici din China. 80 de branduri ar primi materiale de la aceste fabrici, printre care Nike, Apple sau Gap.

Activiștii s-au îndreptat  cu precădere spre companii de îmbrăcăminte pentru că fabricile din zonă produc majoritatea bumbacului din China, producând chiar 20% din totalul bumbacului din lume.