Începând din 2035, nicio mașină nouă vândută în California nu poate fi echipată cu un motor diesel sau pe benzină, potrivit unui ordin semnat miercuri de guvernatorul democrat al Californiei pentru a combate schimbările climatice și poluarea aerului, potrivit AFP.

„Acesta este cel mai eficient pas pe care statul nostru îl poate face pentru a combate schimbările climatice”, a declarat guvernatorul Gavin Newsom într-un comunicat. Conform documentului, sectorul de transport extrem de dezvoltat din California este responsabil pentru mai mult de jumătate din emisiile de carbon ale statului.

„Timp de zeci de ani, am lăsat mașinile să polueze aerul pe care îl respiră copiii și familiile noastre. Californienii nu ar trebui să se îngrijoreze de faptul că mașinile lor vor da astm copiilor… Mașinile nu ar trebui să topească ghețarii sau să ridice nivelul oceanului pentru a ne amenința plajele și coastele iubite”, a insistat guvernatorul celei de-a cincea economii din lume ca PIB.

Ordonanța semnată miercuri solicită agenției responsabile cu calitatea aerului din California să elaboreze o legislație care va avea ca rezultat ca toate mașinile vândute în stat din 2035 să fie „zero emisii”.

Cu alte cuvinte, numai vehiculele care folosesc electricitate, hidrogen și anumite vehicule hibride pot fi comercializate pe solul californian, ceea ce ar avea ca efect reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 35% și cu 80% pe cele de oxid de azot, potrivit AFP.