Violeta Alexandru (sursa: YouTube)

Fie că au beneficiat sau nu de decontarea indemnizatiei de șomaj tehnic de la buget până acum, indemnizația de șomaj tehnic se va acorda și după 1 iunie acelor angajatori care au înregistrat contracte de muncă suspendate. Timp de 3 luni, 41,5% din salariul brut primit de angajat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut pe țară, notează Radio Europa Liberă România.

OUG nr. 92/2020, ce aduce noi proceduri privind sprijinirea angajaților începând cu data de 01 iunie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial.

De fapt, această sumă de 41,5 % reprezintă taxele și impozitele datorate statului, pe care angajatorii vor fi obligați să le plătească înainte de a primi banii, care ulterior le vor fi returnați, explică economiștii consultați de Europa liberă.

Prevederile Ordonanței se aplică numai salariaților ce au avut contractele de muncă suspendate pe motivul somajului tehnic o perioadă mai mare de 15 zile, pe durata stării de urgență sau a stării de alertă.

Angajatorii vor fi obligați să-i păstreze pe acești angajați cu contract de muncă până la 31 decembrie 2020, altfel trebuie să restituie banii plus dobânda la cursul de referință al BNR aplicată acestor sume. Această indemnizație se suporta tot din bugetul asigurărilor pentru șomaj.