Agricultura, muncitori sezonieri (Wikimedia)

Pandemia a dovedit cât de dependentă este economia germană de est-europeni. Jurnaliştii de la „Die Welt” analizează soarta sutelor de mii de migranţi din România, Polonia şi Bulgaria.

Branşe întregi au intrat în criză în momentul în care s-a decis închiderea graniţelor. Panica s-a instalat în căminele de bătrâni, spitale şi centrele de îngrijire. Lipsa pe termen lung a forţei de muncă din Polonia, de exemplu, ar fi provocat un blocaj serios în sistemul medical german.

În agricultură, sezonierii nu mai puteau ajunge la fermierii care îi aşteptau în fiecare an. A fost nevoie de un acord special încheiat de guvernul federal. Politologul bulgar se referă la „economia subterană”, care sprijină practic multe sectoare economice din Europa, citează Deutsche Welle.

„Atât în centrul cât şi în estul Europei a devenit evident că sute de mii, poate chiar milioane de oameni sunt dependenţi de această migraţie a forţei de muncă”, spune politologul bulgar Ivan Krastev. Analistul bulgar mai adaugă: „Şi invers, oamenii din România, Bulgaria sau Polonia au remarcat, din nou, cât de mult depind societăţile lor de banii trimişi de rudele din străinătate, de exemplu din Germania.”

Sute de mii de oameni plătiţi cu salarii de mizerie

Situaţia este cunoscută şi la Berlin. Ecologista parlamentară Franziska Brantner, expertă în probleme europene, atrage de ani buni atenţia asupra situaţiei.

Ea este prietenă cu Krastev şi nu oboseşte să avertizeze asupra condiţiilor precare valabile pentru cei care vin să lucreze în Germania. „Foarte puţini germani ştiu în ce condiţii jalnice lucrează mulţi est-europeni în Germania. Nici cifrele nu sunt cunoscute. Estimăm că sute de mii de oameni trăiesc sub limita de sărăcie din Germania şi primesc salarii de mizerie.” (integral pe Deutsche Welle)