Valul doi in Germania
Germania / sursa: needpix.com

Jens Weidmann, președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a afirmat că economia germană a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei provocate de pandemia de coronavirus şi urmează să se redreseze gradual, relatează Reuters.

Restricţiile impuse în Germania pentru a stopa răspândirea epidemiei sunt ridicate lent, permiţând reluarea activităţii economice.

În iunie, Banca Centrală Europenă (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 8,7% în 2020 în scenariul de bază şi cu 12,6% „în cel mai sever scenariu”.

„Nivelul scăzut ar putea să fi fost depăşit şi lucrurile merg bine din nou. În urma declinului sever vedem, comparativ, doar o redresare graduală”, a declarat Jens Weidmann, pentru publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Weidmann susţine că ajutorul de stat reprezintă un instrument justificat pentru sprijinirea economiei, pentru a sprijini supravieţuirea companiilor, însă Germania nu ar trebui să devină dependentă de banii publici.

„Este important ca măsurile să fie orientate şi temporare”, a declarat acesta, cerând „revenirea la poziţii bugetare solide”.

Luna aceasta, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 – 2021.

Concomitent, Angela Merkel a aprobat în luna martie un uriaș de revigorare a economiei, de peste 1.000 de miliarde de euro.