Sursă foto: https://www.flickr.com/photos/o_0/9082686330

Epidemia de Coronavirus face ravagii asupra economiei, generând pierderi estimate până la 8,8 miliarde de dolari la nivel mondial. Japonia este una dintre cele mai afectate țări, notează BBC .

Scăderea de 3.4% a PIB-ului în primele trei luni ale lui 2020, cumulată cu o scădere de 6.4% în ultimul trimestru al lui 2019 a împins Japonia către recesiune tehnică.

Deși 39 din cele 47 de prefecturi ale Japoniei au ieșit deja de sub starea de urgență, previziunile economice rămân la fel de descurajante. Analiștii chestionați de Reuters se așteaptă ca economia țării să înregistreze o contracție de 22% în perioada aprilie-iunie, ceea ce ar fi cea mai mare scădere a acesteia înregistrată până acum.

Japonia se confruntă cu o provocare unică, deoarece economia sa a rămas stagnantă timp de zeci de ani, în comparație cu economiile rivale mult mai dezvoltate ale SUA și Chinei.

De asemenea, economia Japoniei se bazează foarte mult pe exportul mărfurilor sale, având puțin control asupra cererii consumatorilor din alte țări. Multe dintre cele mai mari mărci ale sale, precum firmele auto Toyota și Honda, au înregistrat o scădere a vânzărilor în întreaga lume.