sursa: facebook

Actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut public un document prin care predecesorul său, Eugen Teodorovici, îi cerea fostului premier Viroica Dăncilă, în toamna anului trecut, să „reanalizeze” calendarul privind creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020- potrivit știrilor Digi24.

În acel document, Teodorovici spunea că a discutat cu reprezentanții FMI și cei ai Băncii Monidiale. Aceștia au ajuns la concluzia că România ar trebui să reducă investițiile publice în 2020, pentru a putea crește pensiile cu 40%. Cu toate acestea, Eugen Teodorovici i-a transmis Vioricăi Dăncilă că  o creștere a pensiilor cu acest procent punea în pericol macrostabilitatea țării și afirma că această întârziere era necesară pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar

„N-a avut nici PSD-ul bani să facă aşa ceva. Am cu mine documentul pe care l-a aprobat în guvern anul trecut prin care Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat şi se propunea în guvern, înainte să pice guvernul, o reeşalonare a pensiilor pentru că nu-şi permiteau să facă creşterea cu 40%”, a declarat Florin Cîţu.

Fondul Monetar Internațional atrăgea atenția guvernanților cu privire la creșterea pensiilor, potrivit notei informative. Fostul ministru de Finanțe a încheiat scrisoarea adresată guvernului cu  rugămintea „de a dispune demersurile necesare astfel încât prin orice inițiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli publice suplimentare”, precum și „reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii privind sistemul public de pensii.”