Angela Merkel (sursa: wikipedia)

Planul cancelarului Merkel are elemente ale capitalismului de stat și oferă guvernului puteri de a interveni în economie, potrivit AlJazeera.

Încă din luna martie, cu amenințarea coronavirusului clar[ , înalți oficiali din guvernul cancelarului Angela Merkel au realizat că sunt necesare măsuri extraordinare pentru creșterea celei mai mari economii a Europei.

Ministrul Economiei german a elaborat un program de salvare în valoare totală de 600 de miliarde de euro pentru a preveni prăbușirea.

Având în vedere pandemia în crestere și restricțiile stricte asupra oamenilor și întreprinderilor, nu a existat prea mult timp pentru dezbateri și nici o opoziție serioasă. Cu toate acestea, în spatele febrilului management al crizelor se află o strategie mai profundă, care a fost elaborată în luni întregi.

Acesta a fost deja respins că fiind prea radical pentru structura politică și de afaceri atunci când a fost propus prima dată anul trecut. Dar, o dată cu apariția crizei, pachetul a trecut cabinetul lunile următoare și este legal începănd cu sfărsitul săptămânii.

Acesta o pune pe Merkel la conducerea celei mai dramatice reinventări a economiei germane de la reconstrucția postbelică.

Cu alte cuvinte, reperul în valoare de 9 miliarde de al Deutsche Lufthansa AG – inclusiv participația guvernului de 20% și dreptul de a bloca preluările nedorite – este doar începutul.

Mai mult decât să asigure legăturile aeriene ale Germaniei cu lumea exterioară, acordul stabilește un marker pentru modul în care administrația Merkel intenționează să fie condusă economia în era post-pandemică.