Jack Ma / sursa: wikipedia commons

Magnatul în tehnologie miliardar Jack Mă strânge peste 34 de miliarde de dolari într-un alt record de IPO, consolidându-și locul în istorie ca unul dintre marii antreprenori tehnologici din lume, potrivit CNN.

Vânzarea acțiunilor companiei de tehnologie financiară Ant Group în Hong Kong și Shanghai – cea mai mare din istorie – îl va catapulta pe Ma la o distanță izbitoare de cele mai bogate elite din lume. Bloomberg estimează că averea afaceristului de 56 de ani va atinge în curând 71,1 miliarde de dolari, poziționându-l ca a 11-a cea mai bogată persoană din lume.

Prin gigantul de comerț electronic Alibaba (BABA) și acum Ant Group, Ma a avut un efect de transformare asupra industriei internetului din China și asupra sutelor de milioane de consumatori chinezi. Este greu să mergi oriunde în China și să nu vezi impactul Alibaba și Ant, a spus Duncan Clark, autorul cărții „Alibaba: Casa construită de Jack Ma” și președintele firmei de consultanță în investiții BDA China.

Dacă locuiți în China, „veți atinge companiile pe care Jack le-a înființat în fiecare zi și aproape în fiecare oră, în unele cazuri”, a spus Clark.

Este mai mult decât folosirea unei aplicații sau a unui site de cumpărături online la care Ma a contribuit. Un număr mare de chinezi „asociază aceste produse cu ultimii 10 ani cu prosperitatea în creștere”, a spus Clark. „Există un element emoțional.”

Ma a creat Alipay – afacerea cu plăți care formează coloana vertebrală a Ant – că un proiect secundar pentru a ocupă o lipsa în industria națională de cumpărături online din China. Înainte de crearea Alipay, băncile administrate de stat ineficiente, cu reputație pentru un serviciu slab pentru clienți, erau singurele opțiuni disponibile pentru majoritatea companiilor și consumatorilor. Un proprietar de magazin care avea nevoie de câteva sute de dolari pentru a trece peste lună probabil că nu s-ar fi deranjat să meargă la bancă pentru a obține un împrumut, deoarece ar fi fost prea greoi procesul, a spus Zennon Kapron, fondatorul firmei de consultanță și cercetare în tehnologie financiară Kapronasia. Ant a schimbat toate astea.

„Viziunealui Ma, de la bun început a fost de a permite oamenilor să se descurce mai bine și să le ofere instrumentele necesare pentru a face acest lucru”, a spus Kapron.

Prin intermediul Ant, oamenii pot solicita și primi decizii cu privire la împrumuturile mici rapid. De asemenea, pot plăti pentru lucruri cu o simplă apăsare de buton și pot investi în fonduri mari pe piața monetară, cu doar 1 yuan (15 cenți).

Ma a renunțat la rolul său de președinte al Alibaba anul trecut și, de-a lungul anilor, și-a îndreptat din ce în ce mai mult atenția asupra eforturilor filantropice din China și Africa. El s-a angajat să doneze 611 milioane din acțiunile sale Ant pentru donații caritabile.