Klaus Iohannis (Sursă foto: Facebook)

Klaus Iohannis a susținut astăzi o declarație de presă după o ședință pe tema fondurilor europene cu premierul Ludovic Orban, la Palatul Cotroceni. Președintele a explicat la ce vor folosi banii, până când trebuie folosiți și cum se va stabili pe ce se vor cheltui banii. 

Președintele României susține că suma este foarte mare și că „vom fi în situația de a reconstrui România, să intervenim și în economie și în sistemele publice”.

Dar, Iohannis consideră că, pentru a reconstrui, trebuie „să ne facem un plan bun și aplicabil”.

Președintele ar fi convocat, după Summitul UE, o echipă guvernamentală unde în cadrul căror ședințe s-a discutat ce se va face cu sumele obținute de România.

Iohannis susține că, suma de 80 de miliarde de euro obținută, se compune din 2 pachete bugetare:

  • primul se referă la bugetul multianual din 2021-2027

„Pentru a atrage acești bani, trebuie să avem un plan. Am lucrat la acest plan de la instituirea guvernului Orban”, a declarat președintele. El a recurs la discuții în avansa pentru ca „să fim pregătiți de data asta să atragem banii”.

  • al doilea pachet, de 34 de miliarde de euro, este destinat relansării și ameliorării crizei economice generate de „șocul provocat de pandemie”

Președintele a mai declarat că, „acești bani trebuie consumați mai repede.” „Banii ar putea fi disponibili chiar în acest an”, a adăugat președintele. Mai mult, el susține că „și pe acest plan am început să lucrăm”.

Astăzi s-a dorit corelarea planurilor, pentru a se folosi banii „în cel mai eficace mod posibil”, a încheiat Klaus Iohannis.

Summit UE: Iohannis anunță că România primește aproape 80 de miliarde de euro pentru proiectele europene