Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a spus, pentru știrile Digi 24, că majorarea pensiilor cu 40% ar fi fost greu de făcut chiar și într-o situație economică favorabilă, cu atăt mai mult în situația financiară din acest moment.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, a spus premierul, duminică, la România TV.

Totodată, Orban a precizat că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei. Totuși, acesta nu a exclus o viitoare creștere a alocațiilor, dar acest lucru să se facă într-un orizont de timp mai îndelungat.