Ludovic Orban- Jean Castex (foto: gov.ro)

Aflat într-o vizită oficială la Paris, premierul Ludovic Orban a anunțat că România și Franța au semnat o declarație de intenție privind colaborarea în domeniul nuclear civil. Astfel, Franța se va alătura Statelor Unite și va ajuta la finalizarea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar și la modernizarea reactorului 1. În plus, Orban a mai declarat că a fost semnat și un acord între Nuclear și compania franceză Orano, gigant al energiei nucleare.

„Am semnat cu omologul meu o declarație de intenție privind colaborarea în domeniul nuclear civil, pe care dorim să îl dezvoltăm în România cu parteneri de încredere. Practic, în toate domeniile pot exista cooperări între întreprinderi din Franța și din România, de transporturi, în cel energetic, în domeniul securității cibernetice, în telecomunicații, în industria de apărare, lista fiind foarte lungă”, a spus premierul român.

Colaborarea în domeniul nuclear civil vizează, printre altele, conform declarațiilor ulterioare ale premierului, de la sediul Ambasadei României, „cooperarea cu partenerii strategici în realizarea proiectului de construcție și a reactorului 3 și 4 de la Cernavodă și în reparația capitală, în modernizarea, renovarea reactorului 1, într-un cadru, evident mai larg, cu parteneri strategici, un proiect extrem de important pentru politica energetică a României”.

Premierul a anunțat că a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și compania franceză Orano, gigant al energiei nucleare.

Premierul Ludovic Orban a ajuns luni, în Franța, unde a avut convorbiri oficiale cu omologul său, Jean Castex. Orban este însoțit în Franța de ministrul Afacerilor Externe, ministrul Economiei, ministrul Apărării Naționale și ministrul Agriculturii.

Premierul a semnat alături de omologul său francez o nouă foaie de parcurs în ceea ce priveşte Parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/815146942652385/