bani
Bani (sursă foto: Pixabay)

Salariile profesorilor și pensiile nu se pot majora. Motivul- „nu există spațiu fiscal” iar măsura „ar împovăra bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB”- sunt afirmațiile președintelui Klaus Iohannis, după ce Parlamentul a aprobat creșterea punctului de pensie cu 40% dar și mărirea salariilor profesorilor. Șeful statului mai spune că „trebuie să așteptăm momentul prielnic care acum, din păcate, nu este”.

„Este de dorit să crească pensiile, este de dorit să crească salariile profesorilor sau să primească un bonus. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc. Și guvernul și le dorește. Deja primii pași s-au făcut – pensiile au fost crescute cu 14%, alocațiile pentru copii au fost deja crescute cu 20%.

Chiar dacă ne dorim mai mult trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în pandemie, suntem în criză economică, iar bugetul de stat este deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra, doar ca să vă dați seama despre ce vorbim, bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Acest spațiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte pentru a da în această zonă.

Or, de peste tot banii deja au fost reduși la un minim. Așadar, chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic care acum, din păcate, nu este”, a declarat președintele Klaus Iohannis.