Florin, Cîțu, ministru, finanțe
Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe (sursa: Facebook)

Invitat la televiziunea de casă a guvernului, Digi 24, ministrul Finațelor Florin Cîțu s-a întrecut în gafe, în ciuda opintelilor moderatorului Prelipceanu de a-i ridica mingea la fileu.

Astfel, întrebat despre minunatele binefaceri ale guvernului pentru tineri și de programul ”Noua casă” (fostă Prima Casă), în care statul garantează în premieră credite de până la 140 de mii de euro, Cîțu a scăpat porumbelul și a zis că nu crede că prețul locuințelor va crește astfel, deoarece ”tinerii nu au bani”.

Concret, ministrul Finanțelor a recunoscut fără să vrea că acest proiect nu a fost gândit pentru a-i ajuta pe cei tineri sau cu posibilităși reduse, ci a fost un ajutor dat marilor dezvoltatori imobiliari.

Plafonul pentru creditele destinate achiziției de locuințe noi s-a dublat, după ce Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță de urgență prin care plafonul crește la 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80%.

„Sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară și sectorul construcțiilor și, în același timp, pentru a veni în sprijinul celor care vor să achiziționeze, în perioada următoare, o locuință nouă. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro, la cel puțin 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanțială radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, astfel încât cei care au posibilitatea și doresc să acceseze o astfel de facilitate, să poate să achiziționeze și apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piață prin programul Prima casă”, a spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului ministru.

Majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi  ar putea duce la creșterea prețurilor locuințelor. Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra este sigur de acest lucru.

Potrivit acestuia, cu siguranță prețurile vor crește mai mult.