sursa: Captură foto

Emmanuel Macron și Angela Merkel au propus luni un plan de 500 de miliarde de euro pentru relansarea economică a UE, afectată de criza coronavirusului. Această criză poate arunca continentul într-o recesiune istorică, conform Hotnews.ro.

Într-o declarație comună a celor doi se arată că: „Pentru a susține o recuperare durabilă care să restabilească și să consolideze creșterea în UE, Franța și Germania susțin crearea unui Fond de relansare ambițios, temporar și țintit”.

Cele două puteri europene propun ca și Comisia Europeană să finanțeze acest sprijin prin împrumuturi de pe piețe în numele UE. În declarație se arată că banii vor fi transferați pentru cheltuieli bugetare către țările europene și către cele mai afectate sectoare și regiuni.

Potrivit președintelui francez Emmanuel Macron, țările care beneficiază de fonduri nu vor trebui să le ramburseze, planul având un element nou de solidaritate. Angela Merkel a mai adăugat că scopul acestui plan este ca Uniunea Europeană să iasă mai puternică dintr-o presupusă criză.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat propunerea franco-germană.