sursa: zf.ro

Începând cu data de 1 iulie 2020 documentele de asigurare Carte Verde, ataşate sau nu contractului de asigurare RCA, vor fi tipărite pe hârtie albă, informează Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), potrivit economica.net.

„(…) începând cu data de 1 iulie 2020, asigurătorii care au dreptul să vândă asigurări RCA pe teritoriul României (membre ale BAAR) vor tipări poliţa de asigurare Carte Verde, indiferent dacă se eliberează cu Contractul de asigurare RCA sau în mod separat, pe hârtie de culoare albă în loc de culoare verde, aşa cum este tipărită în prezent. Valabilitatea poliţelor de asigurare Carte Verde emise de asigurătorii români înainte de această dată pe hârtie de culoare verde se va menţine până la expirarea perioadei de valabilitate a asigurării, menţionată în poliţele respective”, se arată în comunicatul BAAR.

Practic, contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine varianta pe hârtie s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.

Deputatul PNL Sorin Ioan Bumb a semnalat recent problema, în sensul că polița RCA emisă electronic nu are ștampila și semnatura în original, acestea fiind imprimate. Acesta a vrut să știe dacă o astfel de asigurare este valabilă și dacă pot apărea probleme în cazul unui control în trafic al agenților de poliție.

Deputatul întreabă dacă ar putea fi sancțiuni din partea Poliției în cazul în care ștampila și semnătura nu sunt în original, ci în varianta imprimată, iar polița RCA nu apare încă în baza de date AIDA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)a răspuns solicitării deputatului PNL că potrivit legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice.

Pe de altă parte, poziția Poluiției Romăne este aceea conform căreia conducătorul auto este obligat să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.

Totodată, de menționat este că amenzile pot ajunge la căteva mii de lei.