Agricultura, muncitori sezonieri (Wikimedia)

În urma unor rapoarte tulburătoare despre situația precară cu care s-au confruntat sau se confruntă sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE, europarlamentarii vor dezbate situația acestora și vor analiza daca drepturile le-au fost încălcate sau nu.

La dezbatere va participa Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii și al sistemelor de pensii, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturile sociale și Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorității Europene a Muncii cum să protejeze drepturile de muncă, sănătatea și siguranța acestor lucrători critici în timpul pandemiei, potrivit unui comunicat al PE.

Lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa. Alți lucrători din ex. Slovacia oferă servicii de îngrijire socială și de lungă durată pentru persoanele în vârstă din Austria și alte state membre. Comisia Europeană a emis linii directoare pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE care se califică drept lucrători critici în lupta împotriva COVID-19 pot ajunge la locul de muncă. Sectorul agroalimentar este un sector cheie inclus în aceste orientări, în special în ceea ce privește lucrătorii sezonieri.

Deputații vor examina situația lor pentru a examina dacă, după cum a fost raportat, există câteva sau nu există măsuri de prevenire a COVID-19 și dacă sunt încălcate drepturile lor cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata, încălcând astfel legislația UE.

MAE: Românii de la ferma din Bornheim și-au primit salariile și sunt în căutarea altui loc de muncă / Cum erau tratații muncitorii români