aur, preț record, coronavirus
Aur (sursa foto: Pexels)

Preţul aurului a crescut semnificativ luni, investitorii fiind din ce în ce mai interesaţi de metalul galben. Creșterea vine pe fondul temerilor pandemiei de coronavirus care va încetini ritmul redresării economiei mondiale, dar şi al tensiunilor geopolitice dintre SUA şi China, potrivit DPA şi Reuters, citat de Agerpres

Creşterea infecţiilor în SUA şi în alte regiuni a afectat speranţele unei redresări economice rapide şi a redus apetitul investitorilor pentru activele riscante. De asemenea, tensiunile geopolitice sprijină creşterea preţului aurului, perceput ca o investiţie în vreme de incertitudine.

Pe piaţa spot uncia de aur a urcat luni dimineaţa cu 1%, la nivelul record de 1.929,90 dolari. Astfel s-a depășit vârful atins în septembrie 2011.

De asemenea, metalul galben este sprijinit de măsurile agresive de relaxare monetară adoptate de multe bănci din întreaga lume, de când pandemia a dus la recesiunea economiei globale. Unii investitori se tem că aceste măsuri de politică monetară ar putea duce în cele din urmă la inflaţie.

Drapelul american a fost coborât luni dimineaţa de pe consulatul Statelor Unite din Chengdu, la trei zile după ce a fost închis de Beijing, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea chineză.

Guvernul chinez a ordonat vineri închiderea acestei reprezentanţe diplomatice, ca urmare la o măsură similară luată împotriva consulatului chinez din Houston de către administraţia Trump, pe fondul unor acuzaţii de spionaj reciproce ca în timpul Războiului Rece.

Pe fondul creşterii tensiunii diplomatice în jurul coronavirusului şi Hong Kongului, Washingtonul şi-a justificat decizia afirmând că consulatul chinez din Houston era 2o placă turnantă pentru spionaj şi furt de proprietate intelectuală”.

Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avere sub formă de aur. În prezent, unii dintre consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit.