PMB
Gabriela Firea (Sursă: Facebook/ Gabriela Firea)

Primăria Capitalei a anunțat vineri după-amiază că are conturile blocate  ca urmare a unei decizii definitive prin care omul de afaceri Costică Constanda trebuie să primească de la primărie 115 milioane de euro despăgubiri.

„În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importantă majoră pentru dezvoltarea Bucureștiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiții precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situație dificilă pentru București, trebuie să punem în aplicare o sentința definitivă și irevocabilă a instanței, pronunțată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim. Municipiul București trebuie să-i returneze lui Costică Costanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei. Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, am ajuns în situația în care Costică Constanda a pus poprire pe conturile Municipiului București. Pentru a ieși din această situație de criză, voi supune din nou aprobării CGMB, în următoarea ședința, un proiect de hotărâre care să remedieze această problemă”, a spus Gabriela Firea, potrivit comunicatului Primăriei Capitalei.

Edilul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că va propune al cincilea proiect de hotărâre Consiliului General, după ce au fost respine 4 proiecte anterioare în acest sens.

PMB mai spune în comunicat că „pentru a putea respecta sentința definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, Primarul General a supus spre aprobare, în patru ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București, un proiect de hotărâre prin să se reducă suma totală datorată cu aproximativ 40%”.

„Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor generali. Din bugetul Municipiului București sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructură, etc”, mai arată sursa citată.