Comert

Valoarea schimburilor comerciale mondiale ar urma să scadă cu 7% până la 9% în 2020 comparativ cu 2019, în pofida unor semnale fragile de revenire venite din China în trimestrul al treilea, se arată într-un raport publicat miercuri de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters.

Potrivit acestui raport, nicio regiune a lumii nu a fost scutită de o prăbuşire estimată la 19% a comerţului mondial, în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care pandemia de COVID-19 a perturbat economiile. Comerţul mondial şi-a revenit oarecum în trimestrul al treilea, când o înregistrat o scădere de doar 4,5% în ritm anual.

Prognozele preliminare ale UNCTAD arată că în ultimul trimestru al acestui an comerţul mondial va înregistra o contracţie de 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă organizaţia avertizează că persistă incertitudini din cauza modului în care va evolua pandemia. În situaţia în care pandemia va cunoaşte o relansare în lunile următoare, aceasta ar putea conduce la o deteriorare a mediului pentru decidenţi şi la o creştere bruscă a politicilor comerciale restrictive, susţine UNCTAD, potrivit Agerpres.

La începutul acestei luni, Organizaţia Mondială a Comerţului şi-a îmbunătăţit estimările privind comerţul cu bunuri după îmbunătăţirile înregistrate după luna iunie şi acum mizează pe o contracţie de 9,2% în 2020. Cu toate acestea, OMC se aşteaptă la o revenire mai modestă în 2021, în condiţiile în care noi măsuri de izolare ca urmare a uui al doilea val de infecţii cu COVID-19 reprezintă un risc semnificativ.