Zakynthos, Grecia (foto: Pixabay/Greg Montani)

Sezonul turistic estival va începe în Grecia de la data de 15 iunie, dată de la care se vor putea deschide hotelurile cu funcţionare estivală. Hotelurile cu funcţionare pe tot parcursul anului vor fi redeschise de la data de 1 iunie.

De la data de 1 iulie vor fi reluate, treptat, şi zborurile din străinătate spre destinaţii turistice din Grecia, însă zboruri de pe şi spre Aeroportul Internaţional El. Venizelos din Atena vor putea fi efectuate din 15 iunie.

Potrivit ministrului grec al turismului, Haris Theoharis, vor fi efectuate teste prin eşantionare în rândul turiştilor pentru depistarea coronavirusului, însă nu va fi impusă carantină obligatorie şi nici teste de coronavirus la intrarea în Grecia. Potrivit lui Theoharis, planul „restart tourism”, pe care l-a prezentat miercuri, prevede siguranţă pentru angajaţi, respect pentru turişti, sprijinirea companiilor şi a angajaţilor şi consolidarea structurilor de sănătate, potrivit IN.gr, citat de Rador.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri la Digi24 că România mai are de parcurs etapa aprobării de către Parlament a stării de alertă, înainte de a încheia un acord cu Bulgaria, Grecia și Serbia care au ajuns la un acord privind libera circulație a persoanelor începând cu 1 iunie.

„Nu ne putem angaja din punct de vedere statal la un parteneriat în condițiile în care avem o oarecare incertitudine cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii români și cetățenii străini care intră pe teritoriul României pe perioada stării de alertă”, a spus el.

Circulaţia persoanelor între Bulgaria, Grecia şi Serbia va fi permisă de la 1 iunie fără obligativitatea unei perioade de carantină de 14 zile pentru limitarea epidemiei de coronavirus, informează marţi Reuters şi BTA. Deși a participat la discuții, România nu face parte din acest acord care are o importanță deosebită din perspectiva turismului, negocierile urmând a fi reluate.

Pentru libera circulație între Bulgaria, Grecia și Serbia va fi nevoie doar de o declaraţie scrisă la frontieră, care să ateste că semnatarul nu prezintă simptome de COVID-19, călătoreşte pe proprie răspundere şi nu este supus carantinei în ţara sa, precum şi de un număr de telefon pentru contact.

Calendarul redeschiderii turismului:
– 25 mai se redeschide turismul pentru yachting
– 1 iunie se deschid campingurile, taberele şi hotelurile din oraşe cu funcţionare pe toată perioada anului
– 15 iunie se redeschid celelalte unităţi de cazare
– 15 iunie vor fi permise sosirile din străinătate numai pe Aeroportul Eleftherios Venizelos din Atena
– 1 iulie vor fi permise zborurile şi pe celelalte aeroporturi ale ţării.