cărbune
Cărbune (sursă foto: Pikist)

Guvernul Poloniei a încheiat vineri un acord cu sindicatele pentru a-și închide treptat minele de cărbune până în 2049, au spus cele două părți, confirmând un raport Reuters.

Polonia generează cea mai mare parte a energiei din cărbune și este singurul stat al Uniunii Europene care nu s-a angajat să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Partidul aflat la putere, Legea și Justiția (PiS), a declarat că are nevoie de mai mult timp și bani pentru a trece la surse de energie mai sustenabile.

De asemenea, având în vedere protestele violente ale minerilor din trecut, PiS s-a purtat ”cu mănuși” cu sindicatele. Cu toate acestea, criza coronavirusului, coroborată cu politicile climatice ale UE, a împins Varșovia să facă pași mai importanți în privința sectorului de pierderi.

Planul de închidere a minelor din regiunea sudică a Sileziei încheie discuțiile de câteva zile între sindicate, guvern și producătorul de cărbune de top PGG cu privire la restructurarea industriei și, de asemenea, protestele subterane ale minerilor împotriva închiderilor.

În același timp, acordul a venit în timp ce sute de polonezi, în mare parte tineri, au ieșit pe străzile din Varșovia ca parte a protestelor globale care cereau mai mulți pași pentru a combate încălzirea globală.

Acțiunile PGE PGE.WA, cel mai mare producător de energie din Polonia și unul dintre acționarii și clienții PGG, au sărit cu peste 20%, ceea ce pune capăt incertitudinii asupra sectorului.

Detaliile închiderilor nu au fost dezvăluite, dar o listă consultată de Reuters arată că mina Pokoj din Ruda Slaska, unde sindicatele planificaseră proteste masive vineri după-amiază și care au fost anulate în urma acordului, se va închide în 2021.

Mina Wujek, care a fost locul uneia dintre cele mai sângeroase proteste din timpul guvernării comuniste și este un simbol al legăturilor națiunii cu cărbunele, va deveni parte a unei alte mine PGG anul viitor.

Ultimele mine care vor fi închise în 2049 vor fi Chwalowice și Jankowice din orașul Rybnik, considerat cele mai eficiente ale PGG.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău