Recoltele de sfeclă de zahăr din Europa, amenințate de un virus

Producția de sfeclă de zahăr din Europa va avea de suferit din cauza unui virus care afectează recoltele agricultorilor. Virusul îngălbenirii sfeclei ar putea reduce producția din Franța cu 25% și ar putea afecta și mai tare Germania, conform publicației Bloomberg, citată de Digi24.

Producția de sfeclă de zahăr a fost puternic lovită de seceta din primele luni ale anului, de scăderea vânzărilor, iar acum de un virus la a cărui apariție agricultorii se așteptau, însă viteza cu care se răspândește depășește previziunile.

Pierderile ar putea ajunge până la 25% în Franța, 30% în Germania și 50% în Belgia.

Este al treilea sezon în care recoltele sunt afectate de acest virus. Agricultorii se bazează pe folosirea unor insecticide mai puțin eficiente decât neonicotinoidele, insecticide care au fost interzise la nivelul Uniunii Europene în 2018, deoarece provocau moartea albinelor.

„Aceasta este o situaţie excepţională cu care nu ne-am confruntat în ultimii 30-40 de ani. Consecinţele economice pentru cultivatori sunt dramatice”, a declarat Peter Haegeman, secretarul general al asociaţiei cultivatorilor belgieni CBB.