Cum văd tinerii viitorul antreprenoriatului în România (sursă foto: Picserver)

Un sondaj efectuat pe un eșantion de 397 de tineri interesați de antreprenoriat prezintă felul în care tinerii văd viitorul României, care sunt cauzele pentru care s-ar teme să deschidă o afacere în următorii ani, dar și ce i-ar motiva să devină antreprenori. 

Sondajul a fost realizat de Social Innovation Solutions (SIS) în perioada martie-mai a anului 2020, pe un eșantion de 397 de tineri interesați de antreprenoriat. Sondajul s-a desfășurat online.

Rezultatul sondajului indică faptul că, din punctul de vedere al tinerilor, cele mai mari obstacole pe care România le va întâmpina în următorii ani vor fi: criza economică prin care țara va trece în următorul an, instabilitatea politică și performanța sistemului de educație, urmate de impactul COVID-19 și performanța sistemului de sănătate. Tinerii se așteaptă și la o criză a forței de muncă ce urmează să survină în următorii cinci ani.

Tinerii consideră că domeniul în care România ar trebui să investească este educația digitală și tehnologia, urmată de crearea de oportunități pentru tineri și investițiile în zona de mediu și reciclare.

În topul domeniilor pe care tinerii le preferă pentru a deschide o afacere, Social Media și Marketing-ul se află pe prima poziție, urmate de educație și sănătate, domeniul alimentar și agricultură.

Tinerii consideră că ceea ce i-ar motiva să înceapă o afacere este în primul rând pasiunea, urmată de impactul pozitiv al afaceii în societate și, abia pe locul trei, obținerea unui profit mare.