Comisia Europeană a publicat un nou eurobarometru din care reiese că 92% dintre români cunosc noțiunea de „cetățean al Uniunii Europene”, în timp ce doar 65% dintre respondenții români știu ce înseamnă noțiunea. 

Eurobarometrul a avut un eșantion de 1000 de oameni, aceștia fiind intervievați telefonic în perioada 27.02.2020 – 3.03.2020.

Rezultate au fost publicate astăzi, 9 iulie și arată că majoritatea românilor (92 %) cunosc noțiunea de „cetățean al Uniunii Europene” (media europeană fiind 91%).

Sensibilizarea cetățenilor s-a aflat în creștere constantă din 2015, când a înregistrat 87 %, ajungând în prezent la cel mai ridicat nivel din 2007.  În plus, 83% dintre respondenții români consideră că libertatea de circulație în cadrul UE aduce beneficii generale economiei, comparativ cu o medie europeană de 84%.

Potrivit sondajului, mai mult de șase europeni din zece (65 %) cunosc noțiunea de „cetățenie a Uniunii” și știu ce presupune, în timp ce aproape unul din trei (26 %) a auzit despre ea.

Atunci când au fost întrebați cu privire la libera circulație, 84 % dintre respondenți au declarat că sunt de părere că economia țării lor beneficiază, în general, de pe urma liberei circulații a cetățenilor UE în Uniunea Europeană.

În conformitate cu articolul 25 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia are obligația legală de a publica, din trei în trei ani, un raport privind cetățenia UE referitor la aplicarea dispozițiilor privind nediscriminarea și cetățenia, care să prezinte noile priorități din acest domeniu.