ofițeri, poliție, germani
Ofițeri de poliție germani (sursa foto: Pixabay)

Un departament de poliție din Germania de vest a suspendat miercuri 29 de ofițeri suspectați că au distribuit imagini cu Adolf Hitler și propagandă neo-nazistă violentă în cel puțin cinci grupuri de chat online, scrie The New York Times

Cele 126 de imagini distribuite includeau svastici, precum și imagini false a unui refugiat într-o cameră de gazare sau împușcarea unui bărbat negru, au spus oficialii care au pus cap la cap dovezile.

Herbert Reul, ministrul de interne al statului vestic Renania de Nord Westfalia, unde au fost descoperite discuțiile, le-a numit „o rușine”. El a descris la o conferință de presă de miercuri imaginile care au fost împărtășite ofițerilor ca „propagandă extremistă de extremă dreaptă” de tipul „cel mai urât, cel mai disprețuitor, neo-nazist, anti-imigranți”.

Numărul cazurilor de extremiști ”de dreapta” în poliția și armata germane, unii pozându-se cu arme și păstrând chiar liste cu dușmani, s-au multiplicat alarmant în ultimii ani. Chiar luni, autoritățile au percheziționat locuința unui soldat în vârstă de 40 de ani în legătură cu o anchetă a unui complot terorist al extremei dreapta.

Ani de zile, politicienii și șefii de securitate germani au respins ideea oricărei infiltrări a extremei drepte în serviciilor de securitate, vorbind doar despre „cazuri individuale”. Ideea rețelelor de acest gen a fost respinsă și de superiorii celor expuși ca extremiști, care i-au protejat pe aceștia.

Dar în această vară guvernul a desființat o întreagă companie de forțe speciale germane, deoarece a fost considerată ca fiind plină de extremiști ”de drepta”.

Miercuri dimineața, poliția a descins în casele și posturile de lucru a 14 dintre cei 29 de ofițeri suspendați, majoritatea fiind acuzați că au distribuit în mod activ conținut. Ofițerul lor superior se număra și el printre membrii grupurilor de chat.

Ministrul de Interne susține că, ”de astăzi, nu mai pot vorbi doar de cazuri izolate”.

Dintre cei 29 de membri ai grupurilor de chat, 25 au lucrat pentru aceeași secție din orașul vestic Essen. Unsprezece au distribuit activ imaginile, în timp ce alți 15 le-au primit doar,  dar nu au dat nicio alarmă în acest sens.

Ministrul de interne al statului a declarat că intenționează să inițieze o anchetă specială pentru secția de poliție în cauză. Oficialul se teme că cei vizați de anchetă ar putea să nu fie singurii extremiști din acest sistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău