Joshua Wong/ sursa: dw.com

Un important activist al democrației din Hong Kong, Joshua Wong, a solicitat luni să candideze la un loc în legislatura orașului condus din China, ridicând perspectiva unei bătălii cu autoritățile după ce i-a fost interzis să se prezinte la sondajele anterioare, scrie Reuters.

Wong este unul dintre politicienii tineri, care partricipa la alegeri, pe care mulți le văd ca un vot de protest împotriva unei legi de securitate națională impusă de Beijing.

Votul din 6 septembrie va vedea opoziția democratică încercănd să recupereze o oarecare influență politică într-o adunare a orașului ocupată de loialiștii din Beijing. Doar jumătate din locurile sale sunt alese direct.

Analiștii politici și activiștii democrației se așteaptă ca autoritățile vor încerca să descalifice unii candidați.

Beijingul spune că alegerile sunt ilegale și ar fi putut încălca legea securității, care pedepsește ceea ce China definește în general că secesiune, subversiune, terorism și coluziune cu forțele străine cu viață în închisoare.

„Cu posibilitatea de a înfrunta o condamnare pe viață … Sper în continuare să primesc mandatul oamenilor și să anunțăm lumea că vom continua să luptăm până la ultima suflare”,  a declarat Wong, care se consideră ca o țintă principală a noii leg.

În ultimii patru ani, autoritățile au împiedicat 18 democrați să candideze la alegerile locale, inclusiv Wong, potrivit grupului Observatorul drepturilor civile.

Wong, care avea 17 ani când a devenit o emblemă a protestelor Umbrella Movement conduse de studenți din 2014, nu a fost o figură de frunte a protestelor deseori violente care au zguduit centrul financiar semi-autonom anul trecut.