elveția
Elveția (sursa: flickr)

Țara a votat anterior pentru a restricționa libera circulație, dar a asistat de atunci la consecințele votului Brexit din Marea Britanie în 2016, potrivit News.sky.

Alegătorii din Elveția au oferit o înfrângere zdrobitoare propunerii unui partid naționalist de a limita numărul cetățenilor Uniunii Europene cărora li se permite să trăiască și să lucreze în țara lor.

Planul a fost respins de 61,7% dintre alegători, comparativ cu 38,3% care erau în favoarea acestuia, potrivit radiodifuzorului public elvețian SRF.

Toate cele 26 de regiuni ale țării, cu excepția a patru, s-au opus planului propus de Partidul Popular Elvețian de a oferi acces preferențial la locuri de muncă, protecție socială și beneficii persoanelor din Elveția în comparație cu cele din blocul de 27 de națiuni care îl înconjoară.

Guvernul a avertizat că măsura ar putea deteriora și mai mult legăturile profunde și profitabile ale țării cu UE.

Dacă ar fi fost adoptat, ar fi declanșat, de asemenea, dezavantaje reciproce pentru milioane de cetățeni elvețieni dacă vor să trăiască sau să lucreze în UE.

Ministrul Justiției Karin Keller-Sutter a salutat rezultatul, spunând: „Mai ales în acest moment, în timpul situației economice dificile cauzate de criză coronavirusului, relațiile bune cu vecinii noștri și cu UE sunt importante”.

Ea a adăugat că Elveția va continua să urmeze o „cale bilaterală” cu UE, evitând calitatea de membru al blocului, în timp ce caută legături economice strânse cu acesta.