Aleksandar Vucic (Wikipedia)

Partidul Sârb al Progresului (SNS), condus de președintele Aleksandar Vucic, a câștigat detaşat alegerile parlamentare și administrative, primele la nivel național din Europa, după eliminarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19.

Potrivit televiziunii publice sârbe, care a anunţat primele date parțiale ale consultării, conservatorii SNS – aflați la putere încă din 2012 – au obținut 63,4% din voturi. Pe scurt, o victorie copleșitoare. 6 milioane și 600 de mii de alegători au fost chemați la urne pentru acest vot programat inițial în aprilie, dar care a fost amânat din cauza crizei de sănătate, potrivit Euronews, citat de Rador.

Opoziție fragmentată

Succesul conservatorilor era previzibil în ajunul alegerilor, din cauza fragmentării opoziției, cu grupul principal „Alianța pentru Serbia” care a decis să boicoteze, pentru a protesta împotriva politicii „autoritare” a președintelui, în special pe mass-media și instituțiile de stat. Recent, Freedom House, cu sediul în SUA, a definit țara un „regim hibrid” și nu o democrație.

„Mă aștept ca domnul Vucic, în calitate de lider al celui mai mare partid politic, să înceapă un proces de transfer al puterii din mâinile indivizilor, către instituțiile sistemului” – spune un alegător. „Cred că acesta este cel mai important lucru de făcut.”

Vucic, care a fost de două ori premier, se bucură de un nou val de popularitate pentru că a reuşit să țină sub control epidemia Covid-19 din Serbia, unde s-au verificat aproximativ 261 de decese într-o țară de peste 8 milioane de locuitori.