Donald Trump prima aparitie publica de la alegeri
Donald Trump sursa: wikipedia commons

Fostul consilier pe probleme de Securitate Națională al lui Donald Trump, John Bolton, îl acuză pe președintele american că a solicitat ajutor chinez pentru a câștiga alegerile din noiembrie, potrivit unor extrase explozive din cartea sa care se află în curs de publicare, prezentate publicului miercuri de presa americană, citează AFP.

Fostul consilier spune că, în timpul unei reuniuni pe marginea summitului G20 de la Osaka, în iunie 2019, Donald Trump „a deturnat conversația la următoarele alegeri prezidențiale americane, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei și pledând pe lângă liderul chinez Xi Jinping pentru a se asigura că va câștiga „, potrivit unor extrase prezentate de The Wall Street Journal, The New York Times și The Washington Post.

Președintele „a subliniat importanța fermierilor și creșterea achizițiilor chinezești de soia și grâu în rezultatele alegerilor”, a spus John Bolton în cartea sa „The Room Where It Happened, A White House Memoir”, care va fi lansat pe 23 iunie.

Guvernul american a angajat marţi o acţiune în justiţie pentru a încerca să blocheze publicarea cărții lui John Bolton, care ar urma să înfăţişeze o imagine foarte critică a preşedinţiei lui Donald Trump, notează AFP, citată de Agerpres.

Plângerea, depusă la un tribunal federal, motivează că John Bolton nu a obţinut aprobarea administraţiei şi că lucrarea lui „încalcă evident acordurile pe care le-a semnat ca o condiţie a angajării sale şi accesului la informaţii strict clasificate”. Apariţia cărţii, cu titlul „The Room Where It Happened, A White House Memoir”, este prevăzută la 23 iunie.