Donald, Trump
Donald Trump (sursa: flickr)

După luni de zile în care și-au aruncat tot felul de acuze și invective, a sosit ora confruntării față în față: Donald Trump și Joe Biden se întâlnesc marți pe scenă împreună, cu 35 de zile înainte de alegerile prezidențiale americane, sub o tensiune foarte mare, potrivit unei analize AFP.

Zeci de milioane de americani vor avea ochii țintuiți pe ecranele lor pentru această primă dezbatere între președintele republican, în vârstă de 74 de ani, și fostul vicepreședinte democratic, în vârstă de 77 de ani.

Dacă impactul lor asupra votului rămâne adesea limitat, aceste întâlniri sunt punctele culminante ale campaniei electorale, de la primul tête-à-tête televizat organizat acum 60 de ani la Chicago între John F. Kennedy și Richard Nixon.

În Cleveland, Ohio, un stat cheie care ar putea înclina într-un fel sau altul balanța, cei doi se vor întâlni pe scenă timp de 90 de minute, sub privirea atentă a reporterului Fox News, Chris Wallace, figură respectată în ambele tabere.

Rămas în urmă în sondaje de săptămâni bune, Donald Trump speră la o seară bună – sau la un pas greșit spectaculos din partea adversarului său democrat – pentru a reveni.

Un nou sondaj publicat marți de Washington Post-ABC News vorbește de o mare înfrângere pentru Trump în statul Pennsylvania, pe care l-a câștigat în 2016.

Odată cu abordarea sondajului din 3 noiembrie, el se teme să devină primul președinte care nu va fi reales după mai mult de un sfert de secol (înfrângerea lui George H. W. Bush împotriva lui Bill Clinton în 1992).

Covid-19, Curtea Supremă, economie, probleme rasiale, bilanțurile celor doi candidați, precum și „integritatea buletinului de vot”, vor fi printre subiectele de dezbatere.

Biden
Joe Biden (sursa foto: Facebook)

După dezvăluirile explozive din New York Times, moștenirea lui Donald Trump și situația sa fiscală ar trebui să apară, de asemenea, în mod evident în schimburile potențial explozive.

Dar micile fraze și limbajul corpului celor doi bărbați vor fi examinate cu atenție.

De săptămâni întregi, liderul de la Casa Albă a ironizat capacitățile fizice și psihice ale lui „Sleepy Joe” („Joe adormitul”), prezentându-l ca pe o marionetă manipulată de „stânga radicală”.

Totul îi separă pe cei doi candidați septuagenari. Donald Trump a câștigat în 2016 și a creat cea mai mare surpriză din istoria politică modernă.

Intrat în politică acum o jumătate de secol, Joe Biden, senator pe atunci vicepreședinte, speră că cea de-a treia încercare pentru Casa Albă (el a candidat deja la primarele democratice în 1988 și 2008) va fi cea potrivită.

Puterea fostului om de afaceri republican? Capacitatea sa de a surprinde, de a sparge coduri, de a-și impune propriile reguli, propriul stil.

„El este un polemic, nu există o rețetă reală pentru a-l confrunta”, a declarat pentru AFP Aaron Kall, profesor la Universitatea din Michigan și autor al unei cărți intitulate „Dezbaterea lui Donald”.

În tabăra lui Joe Biden, ne bazăm pe experiența sa, pe simțul său de empatie.

„Americanii vor vedea cum arată un președinte”, a spus soția sa, Jill Biden. „Calm, constant, puternic, rezistent”, potrivit analizei AFP.