Alexei Navalny
Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalny (sursă foto: Wikipedia)

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalny, care se recuperează încă în Germania după ce a fost otrăvit în Rusia de un agent nervos, l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, că se află în spatele atacului, într-un interviu acordat unui ziar german, scrie The Guardian

Susținătorii lui Navalny au vorbit de mai multe ori că un astfel de atac ar fi putut fi ordonat doar la nivelurile superioare, deși Kremlinul a negat cu fermitate orice implicare în acesta.

Navalny, politician și critic al Kremlinului, a fost transportat în Germania la două zile după ce s-a îmbolnăvit, pe 20 august, într-un zbor intern din Rusia.

El a petrecut 32 de zile în spital, dintre care 24 în terapie intensivă, înainte ca medicii să considere că starea sa s-a îmbunătățit suficient pentru a fi externat.

El a postat frecvent comentarii online pe măsură ce recuperarea sa a progresat, dar în primul său interviu de la atac a spus revistei germane Der Spiegel că, în mintea sa, „Putin a fost în spatele atacului”.

„Nu am alte versiuni ale modului în care a fost comisă crima”, a spus el într-un scurt extras al interviului realizat miercuri la Berlin și care va fi lansat integral online joi.

Orașul Omsk a fost cel în care medicii ruși au spus că nu au găsit nici o urmă de otrăvire, înainte ca Navalny să fie transportat la Berlin pentru tratament. Experții germani în arme chimice au stabilit că a fost otrăvit cu agentul nervos din epoca sovietică novichok, descoperiri confirmate de laboratoarele din Franța și Suedia.

Agentul nervos utilizat în atac a fost aceeași clasă de otravă despre care Marea Britanie a spus că a fost folosită pentru fostul spion rus Sergei Skripal și fiica sa în Salisbury, Anglia, în 2018.

Cancelarul german, Angela Merkel, a numit otrăvirea o tentativă de crimă și ea și alți lideri mondiali au cerut Rusiei să investigheze pe deplin cazul.

Rusia a cerut o anchetă, însă doar în condițiile în care Germania împărtășește datele medicale în acest caz sau compară notele cu medicii ruși. Germania a menționat că medicii ruși au propriile probe de la Navalny de când a fost în grija lor 48 de ore.

Medicii germani au spus că Navalny ar putea să-și revină complet, deși nu au exclus posibilitatea deteriorării pe termen lung.

Spiegel a spus că Navalny glumea și era alert în interviul cu ei, deși mâinile îi tremurau atât de mult încât îi era greu să bea dintr-o sticlă de apă. El a reiterat, de asemenea, ceea ce a spus anterior echipa sa: că intenționează să se întoarcă în Rusia când va putea.

„Sarcina mea acum este să rămân tipul care nu se sperie”, a spus el. „Și nu mă sperie.”