Lupta electorala in Rusia

Partidul de guvernământ rus este pe cale să câștige o serie de victorii în alegerile locale, dar pare, de asemenea, să sufere și unele eșecuri, deoarece aliații criticului Kremlinului, Alexey Navalny, au obținut victorii  în voturile consiliilor municipale din Siberia, potrivit AlJazeera.

Cu un an înainte de alegerile parlamentare, sondajele locale sunt

văzute ca un test major pentru partidul Rusia Unită, care îl susține pe președintele Vladimir Putin, pe fondul nemulțumirii tot mai mari a problemelor economice.

În timp ce voturile erau încă numărate, rezultatele oficiale timpurii au arătat duminică că politicienii pro-Kremlin au voturile necesare pentru a servi drept guvernatori ai regiunilor Komi, Tatarstan, Kamchatka..

Dar susținătorii lui Navalny au obținut câștiguri în Novosibirsk, al treilea oraș al Rusiei în funcție de populație și în orașul studențesc Tomsk, unde Rusia Unită pare să-și fi pierdut majoritatea consiliului.

„Oamenii s-au săturat de autorități. Nu puteți sta pe tron timp de 20 de ani, să furați la nesfârșit, să faceți toate acestea și rămâneți nepedepsiți”, a spus Ksenia Fadeyeva, care a câștigat un loc de consiliu la Tomsk.

Suporterul lui Navalny, Andrei Fateev, în vârstă de 32 de ani, a câștigat, de asemenea, un loc la Tomsk, în timp ce alți aliați, precum Sergei Boyko, par să câștige locuri de consiliu la Novosibirsk.

Într-un efort de a lupta împotriva mașinii electorale a lui Putin, Navalny și echipa sa au cerut rușilor să voteze tactic sprijinind cei mai puternici candidați împotriva celor prezentați de Rusia Unită.

„Ceea ce încearcă să facă este să elimine imaginea invincibilității de la Kremlin, ideea conform căreia Kremlinul controlează complet alegerile”, a declarat Ben Noble, de la University College London, comentând noua abordare adoptată de adversarii lui Putin.

„Dacă prin vot inteligent, Navalny și echipa sa pot demonstra că există posibilități de concurență, de succes al opoziției, atunci acest lucru ar putea duce la un efect de bulgăre de zăpadă – și acest lucru este extrem de îngrijorator de Kremlin”, a spus el pentru Al Jazeera.