sursa: Digi24

Prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, precizează că nu a intenționat să acuze muncitorii români și bulgari infectați pentru răspândirea covid-19. Declarați vine după ce, cu o zi înainte, Armin Laschet a declarat că „virusul a fost adus de români și bulgari”, conform Digi24.

Prim-ministrul a revenit joi asupra declarațiilor făcute cu o zi înainte, menționând că „Există numeroase riscuri de răspândire a virusurilor, printre care se numără şi condiţiile şi modul de călătorie în Europa. Totuşi, ne dorim graniţe deschise şi o piaţă europeană a muncii. Am atras atenţia asupra faptului că acest virus nu ţine cont de frontiere. Este exclus să învinovăţim în vreun fel persoane de orice naţionalitate pentru răspândirea virusului.”

„Condiţiile de lucru inumane nu sunt acceptabile nici în industria cărnii, nici în alte sectoare. Împreună cu guvernul federal dorim să creăm reglementări mai bune pentru protecţia lucrătorilor. Programul de protecţie a muncii pentru industria cărnii, conceput de guvernul federal, trebuie să fie cât mai repede consfinţit prin lege. Acelaşi lucru este valabil pentru reglementările privind contractele de antrepriză”, a adăugat oficialul, făcând referire la modificarea conform căreia, în curând, muncitorii din România și Bulgaria nu vor mai putea încheia contracte pentru munca în Germania prin subangajatori.

Acum aproximativ o lună în landul Renania a fost depistat un focar de infecție la un abator în care lucrau muncitori români, unde au fost înregistrate aproximativ 400 de îmbolnăviri. În consecință, activitatea abatorului a fost suspendată iar școlile din zonă au fost închise.

Întrebat miercuri ce părere are vis-a-vis de măsurile de relaxare luate până acum în contextul existenței focarelor, prim-ministrul a declarat că numărul mare îmbolnăviri nu este cauzat de măsurile de relaxare luate, ci de condițiile în care sunt cazați și lucrează muncitorii români și bulgari.

Potrivit MAE, 85 de români care lucrează sezonier în Bavaria au fost testați pozitiv pentru coronavirus în această săptămână și plasați în carantină. Costurile asociate perioadei de izolare (pentru hrană și cazare) sunt acoperite de angajator, care alocă o sumă de 50 de euro pe zi pentru fiecare angajat.