Masacru Etiopia
Etiopia / sursa: wikipedia commons

Probabil sute de civili au fost masacrați în conflictul în creștere din Tigray, în nordul Etiopiei, spune Amnesty Internațional, conform BBC.

Martorii au acuzat forțele loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) pentru uciderile de luni, însă oficialii din Tigrayan au negat faptul că au fost implicate trupe pro-TPLF. Luptele dintre forțele guvernamentale și TPLF au izbucnit săptămâna trecută.

Obținerea de informații este dificilă, liniile telefonice și internetul fiind căzute.

Aceasta ar fi prima ucidere pe scară largă a civililor din conflict. A existat o tensiune de lungă durată între guvernul Etiopiei și TPLF, care controlează Tigray, cel mai nordic stat al țării, și s-a transformat în ciocniri militare, inclusiv atacuri aeriene ale forțelor federale. Drept urmare, mii de civili au trecut granița în Sudan, care spune că îi va adăposti într-o tabără de refugiați.

Amnesty Internațional a afirmat că poate confirma că „zeci și probabil sute de persoane au fost ucise în orașul Mai-Kadra (May Cadera) din zona de sud-vest a regiunii Tigray din Etiopia în noaptea de 9 noiembrie”. Există fotografii și videoclipuri groaznice ale corpurilor împrăștiate în oraș sau care erau duse pe brancarde”. Amnesty a declarat că victimele păreau a fi muncitori care nu erau implicați în conflict.

Deprose Muchena, directorul Amnesty Internațional pentru Africa de Est și de Sud, a numit-o „o tragedie oribilă” și a îndemnat guvernul să restabilească comunicațiile și să permită accesul monitorilor.

Amnesty a declarat că martorii au vorbit despre răni „provocate de arme ascuțite, cum ar fi cuțite și machete”. Unii martori au declarat că atacurile au fost efectuate de forțe loiale TPLF după ce au fost înfrânte de trupele federale într-o zonă numită Lugdi.

1 COMENTARIU

  1. […] Comisia pentru drepturile omului din Etiopia, numită de guvern, dar independentă, a declarat că trimite o echipă de anchetatori în orașul Mai Kadra din Tigray, unde Amnesty International a raportat săptămâna aceasta ceea ce a spus că este o dovadă a uciderilor… […]

Comments are closed.