Trump vs Biden
Trump vs Biden

Invective, batjocuri, atacuri personale: prima dezbatere dintre Donald Trump și Joe Biden a oferit marți un spectacol deosebit de haotic, cu 35 de zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA sub o tensiune ridicată, scrie AFP.

Într-un duel televizat urmărit de zeci de milioane de americani, candidatul democrat în vârstă de 77 de ani l-a numit pe cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, în vârstă de 74 de ani, „mincinos”, „rasist” și apoi „clovn”. „O să taci din gură, omule!”, i-a spus el chiar când confruntarea s-a transformat în haos,iar Trump îl întrerupea la fiecare răspuns.

„Nu este nimic inteligent în tine”, a atacat Donald Trump, care, rămas în urmă în sondaje, spera la un pas greșit de la rivalul său, greșeală care nu a avut loc însă.

Strategiile celor două echipe

Trump, care va căuta un al doilea mandat de patru ani pe 3 noiembrie, s-a străduit să-și prezinte adversarul ca pe o marionetă a „stângii radicale”, indiferent dacă este vorba de sănătate, siguranță sau clima.

Dar fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, al cărui spirit de luptă a ridicat întrebări, a făcut față asaltului lui Trump la Cleveland, Ohio, printre cele mai disputate state ale alegerilor.

Cu ochii ațintiți asupra camerei, el îi chema în mod regulat pe americani să depună mărturie, chemându-i să meargă la vot pentru a evita „încă patru ani de minciuni”. Dacă uneori s-a încurcat în cuvinte, a evitat gafele de care se temeau unii din tabăra sa.

„Una dintre cele mai rele” dezbateri / Trump a evitat răspunsurile mari

„Această dezbatere va deveni una dintre cele mai grave din istorie”, a declarat pentru AFP Aaron Kall, profesor la Universitatea din Michigan și specialist în dueluri prezidențiale.

Dacă Joe Biden s-ar fi angajat să accepte rezultatul scrutinului, Donald Trump a evitat un răspuns clar, limitându-se încă o dată la afirmarea fără dovezi că votul prin poștă, care promite să fie important din cauza Covid-19, ar favoriza „fraude” fără precedent și ar putea împiedica cunoașterea câștigătorului „luni întregi”,scrieși Reuters.

Președintele s-a luptat pe tot parcursul dezbaterii pentru a recâștiga controlul, încercând mereu să-l întrerupă pe „Joe” până când a fost chemat ferm la ordine de către moderatorul, reporterul Fox News, Chris Wallace.

„Ești pentru lege și ordine?”, l-a întrebat Donald Trump pe Biden, într-un schimb deosebit de tensionat, unde și-a acuzat rivalul de slăbiciune în fața criminalității și violenței.

„Legea și ordinea cu dreptate”, a răspuns adversarul său democrat.

Miliardarul republican a atras, de asemenea, critici puternice din tabăra democrată pentru răspunsul său ambiguu atunci când reporterul l-a întrebat dacă este pregătit să-i condamne pe cei care proclamă supremația raseialbe, cum ar fi Proud Boys.

„Fără plan” anti-Covid

În încercarea sa de a-l deporta pe Joe Biden, un produs pur al aripii moderate a Partidului Democrat, spre stânga din spectrul politic american, Trump l-a acuzat că dorește un sistem de sănătate „socialist”.

Dimpotrivă, adversarul său a denunțat dorința locatarului de la Casa Albă de a instala un judecător conservator la Curtea Supremă chiar înainte de scrutinul din 3 noiembrie, pentru a putea, potrivit acestuia, să „scape” de Obamacare, legea de asistență medicală adoptată când el însuși era vicepreședintele lui Barack Obama.

Cei doi candidați septuagenari s-au contrat, de asemenea, din cauza pandemiei Covid-19 din Statele Unite, cea mai îndurerată țară din lume, cu peste 205.000 de morți.

„Nu ai fi putut să faci niciodată treaba pe care am făcut-o, nu ai asta în sânge”, a spus Donald Trump.

„Știu ce să fac”, în timp ce „președintele nu are plan”, a răspuns Joe Biden.

Totul îi separă pe cei doi candidați

Donald Trump, fost om de afaceri din New York, a apărut o dată, în 2016, și a creat cea mai mare surpriză din istoria politică modernă.

Intrând în politică în urmă cu jumătate de secol, Joe Biden, senator pe atunci vicepreședinte, speră că cea de-a treia încercare pentru Casa Albă (el a candidat deja pentru primarele democratice în 1988 și 2008) va fi cea potrivită.

Deși impactul lor asupra scrutinului rămâne adesea limitat, aceste dezbateri sunt punctele culminante ale campaniei electorale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău