Atac terorist la Viena
Atacul terorist de la Viena

Austria investighează 21 de persoane ca posibili complici ai jihadistului care a fost autorul atentatului de la Viena săptămâna trecută, dar multe lucruri rămân necunoscute, inclusiv modul în care a ajuns în zona atacului, au declarat vineri oficialii, potrivit Reuters.

Vienezul, în vârstă de 20 de ani, înarmată cu o pușcă de asalt, armă de mână și macetă a ucis patru persoane într-o parte a centrului orașului, cu multe baruri care găzduiește și sinagoga principală a Vienei, care era închisă în acel moment. Ulterior, a fost împușcat de polițiști.

„Nimeni altcineva nu a fost implicat imediat în săvârșirea acestei infracțiuni pe 2 noiembrie. Ceea ce nu putem spune încă definitiv este în ce măsură complicii au oferit sprijin înainte de act”, a declarat oficialul de poliție care conducea ancheta, Michael Lohnegger, într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al procuraturii din Viena, Nina Bussek, a declarat că numărul persoanelor arestate preventiv pentru atac a fost neschimbat la 10, iar 21 de persoane în total erau anchetate, cu vârste cuprinse între 16 și 28 de ani. Încă nu se caută complici suplimentari necunoscuți.

Austria a recunoscut un eșec de informații înainte de atac, deoarece a tratat greșit informații că atacatorul a încercat să cumpere muniție în Slovacia în iulie și că s-a întâlnit în luna aceea cu islamiști străini cunoscuți – doi din Germania care erau supravegheați și doi din Elveția care au fost arestați.

Rămâne neclar modul în care atacatorul care transporta arme, muniții și o centură falsă de explozivi a călătorit în centrul orașului în urmă cu mai bine de 10 zile.

„Ceea ce putem exclude în prezent aici este că făptuitorul a ajuns la locul crimei cu mijloacele de transport în comun”, a spus Lohnegger, adăugând că la alte forme de transport, inclusiv taxiuri, se lucrează încă.

Referință: