Alexander Lukashenko/ sursa: wikipedia

Câteva sute de oameni au protestat după ce cei doi rivali principali ai președintelui sunt împiedicați să candideze la alegerile prezidențiale, informează AlJazera.

Bielorusia a deschis dosare penale pentru proteste în care peste 250 de persoane au fost arestate după ce celor doi rivali ai președintelui Alexander Lukashenko le-a fost interzis să candideze la alegerile prezidențiale de luna viitoare.

Acțiunea de miercuri a avut loc după ce câteva sute de persoane au ieșit marți pe străzile capitalei Minsk, iar social media a raportat proteste în alte orașe din Belarus, după ce comisia electorală centrală a refuzat să înregistreze cei doi contestatori.

„Toate materialele video postate pe internet sunt atașate la materialele cauzei penale și sunt în prezent studiate de anchetatori”, a declarat comisia de investigare a statului într-un comunicat.

Lukashenko, care a permis extrem de puțină disidență în guvernarea sa de 26 de ani, este sigurcă căva câștiga alegerile din 9 august, deși s-a confruntat cu proteste de masă în acest an.

Delegația Uniunii Europene în Belarus a declarat că decizia comisiei electorale „subminează integritatea generală și natura democratică a alegerilor”.

În comentariile sfidătoare de miercuri, Lukashenko a spus că nu va accepta predicarea valorilor democratice din țările occidentale.

„Încep să ne sugereze: asigurați-vă că este totul democratic, că nu există confruntări stradale”, a spus el în timpul unei întâlniri cu susținătorii dintr-un oraș provincial.

„Nu îndreptați degetul spre noi asupra modului în care trăim”, a spus el. „Vom apăra țara cu toate metodele legale”.

„Nici Maidan-ul, nici revoluțiile nu ne vor salva”, a spus el, referindu-se la o revoltă populară din Ucraina în 2014.

Viktor Babaryko, un bancher care a fost arestat luna trecută, a fost exclus din buletinul de vot din cauza unui dosar penal împotriva sa, a spus comisia.

Valery Tsepkalo, fost ambasador care conduce un parc de birouri pentru companii de tehnologie, a fost, de asemenea, respinsă, după ce semnăturile unei petiții de sprijin au fost anulate.

Cei doi oameni au fost văzuți de opinia publică drept ultimii candidați cu șansă de a-l învinge pe Lukashenko, care se confruntă cu o nemulțumire publică în creștere în ceea ce privește economia, drepturile omului și eliminarea pandemiei COVID-19 din fosta republică sovietică.

Lukashenko este văzut de opinia publică internațional drept “ultimul dictator al Europei”, o relicvă a sistemului sovietic.