Noi proteste Minsk
Proteste masive la Minsk (sursă foto: Facebook-Franak Viačorka)

Situația din capitala bielorusă, Minsk, este tensionată, zeci de mii de protestatari din toată țara alăturându-se unui miting de opoziție împotriva controversatei re-alegerii președintelui Alexander Lukașenko, scrie AlJazeera.

Poliția a reținut 125 de protestatari în timpul mitingului de duminică, a informat agenția rusă de știri RIA, citând ministerul rus de interne.

Piața Independenței din centrul orașului a fost închisă cu bariere metalice și protejată de forțele de securitate, deoarece ministerul de interne din Belarus a avertizat cetățenii să nu participe la mitingul „neautorizat” de duminică.

Mișcarea pro-democrație a ignorat amenințările și a spus că Lukashenko ar trebui să vadă că oamenii sunt împotriva lui, întrucât își sărbătorește 66 de ani chiar duminică.

Mișcarea a adăugat că, după ce a guvernat timp de 26 de ani, timpul său la putere a expirat.

În ciuda prezenței unei forțe de securitate grele, protestatarii au umplut centrul orașului Minsk fluturănd steagul roșu și alb al opoziției și scandănd „Pleacă!”.

În ultimele două duminici, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a protesta împotriva lui Lukashenko, care a fost supranumit „ultimul dictator al Europei”.

Protestele reprezintă cea mai mare și mai susținută provocare din anii de conducere ai lui Lukașenko, timp în care a reprimat în mod constant opoziția și mass-media independente.

Sâmbătă, autoritățile bieloruse au eliminat acreditarea presei a multor jurnaliști care acopereau protestele anti-guvernamentale și au deportat unii jurnaliști străini.

Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, cel puțîn 17 jurnaliști au fost lipsiți de acreditarea emisă de ministerul de externe.

Printre ei se numărau un jurnalist video și un fotograf de la agenția de știri Reuters, doi de la BBC și patru de la Radio Liberty.

Zilele trecute, alte demonstrații au fost împiedicate și oamenii arestați.

1 COMENTARIU

Comments are closed.