Aleksandr, Lukașenko
Aleksandr Lukașenko (Sursă foto: Wikimedia Commons)

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukanşenko, acuză Rusia și Polonia de intervenții în situația politică din Belarus, tensionată înainte de alegerile din 9 august, la care actualul președinte candidează pentru un nou mandat, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Președintele a declarat joi că ingerințele vin atât din partea Poloniei, cât și din parte Rusiei, fiind menite să îi discrediteze candidatura prin știri false difuzate pe internet, pornind din Rusia.

Aleksandr Lukașenko a afirmat că va discuta situație cu președintele Rusiei, însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, menționând totuși că cei doi președinți s-au întâlnit miercuri, cu ocazia defilării ce marchează sfârșitul celui de al doilea război mondial și că  vor avea o nouă întâlnire pe data de 30 de iunie.

Dmitri Peskov a declarat că „Rusia nu s-a amestecat și nici nu intenționează să se amestece în alegerile electoral ale altor state, cu atât mai puțin în alegerile organizate într-un stat aliat, cum este Belarus”.

Președintele Aleksandr Lukașenko se află în funcție de peste 25 de ani și candidează pentru un nou mandat. Candidatura sa și faptul că opozanții săi au fost hărțuiți sau chiar închiși în perioada campaniei electorale au crescut tensiunea socială din Belarus, unde au fost organizate proteste. Aleksandr Lukașenko a declarat protestele ca fiind ilegale și sute de protestatari au fost arestați.