Protest Belarus / sursa: tut.by

Polițiștii mascați, în uniforme fără însemne, au reținut cu duritate aproximativ 250 de manifestanți, în timp ce zeci de mii de oameni s-au adunat la un protest de opoziție în ajunul discuțiilor dintre președintele Alexander Lukașenko și principalul său aliat, rusul Vladimir Putin, scrie The Moscow Times.

Polițiștii au smuls, pur și simplu, oamenii din stradă în timp ce se adunau pentru demonstrația „Marșul Eroilor”, împingându-i sau lovindu-i cu pumnii, a arătat un videoclip postat pe site-ul de știri din Belarus, Tut.by.

„Aproximativ 250 de persoane au fost reținute în diferite districte ale capitalei”, a declarat ministerul de interne într-o declarație, adăugând că cei reținuți purtau steaguri și pancarte „care deranjau”. Mai exact, însemnele purtate erau ale opoziției.

Accesul la internetul mobil a fost limitat, iar stațiile de metrou centrale au fost închise, autoritățile mutând dube de poliție, vehicule militare și sârmă ghimpată în centru înainte de protest.

În ciuda detențiilor violente, zeci de mii de protestatari s-au adunat în centrul orașului pentru un nou marș masiv, a declarat un corespondent AFP.

„Am ieșit pentru libertate și voi protesta până când o vom câștiga prin mijloace pașnice”, a declarat pentru AFP, Oleg Zimin, un protestatar de 60 de ani.

El a spus că nu a votat pentru Lukașenko. „Ne-a mințit întotdeauna”, a spus el.

Bielorușii manifestă împotriva unei re-alegeri controversate a lui Lukașenko de peste o lună, peste 100.000 de persoane inundând străzile din Minsk timp de patru weekenduri consecutive.

Noul marș a venit în momentul în care forțele de securitate ale lui Lukașenko au intensificat arestările protestatarilor și ale personalităților din opoziție, care se află încă în Belarus.

Opoziția a anunțat sloganul protestului „Nu-l vom lăsa să vândă țara” înainte de prima întâlnire față în față a lui Lukașenko cu Putin de când au început demonstrațiile, care va avea loc luni în Rusia.

Analiștii spun că Putin ar putea încerca să exploateze vulnerabilitatea politică a lui Lukașenko pentru a-i smulge concesii, dar orice acorduri care să compromită suveranitatea și independența Belarusului ar putea să-i înfurie pe protestatarii bielorusi.

După un protest masiv duminica trecută, Maria Kolesnikova, una dintre cele trei figuri proeminente ale opoziției, a fost închisă după ce a rezistat expulzării și și-a rupt pașaportul.

Peste 600 de persoane au fost reținute duminica trecută într-unul dintre cele mai mari valuri de arestări de la începutul manifestărilor.

Sâmbătă, forțe de ordine, fără însemne,  au reținut violent zeci de femei manifestante și le-au aruncat în dube în timpul unui protest de mai mic amploare, de la Minsk.