boris, johnson, carantină, națională
Boris Johnson anunță carantina națională (sursa: wikipedia commons)

Primul ministru britanic Boris Johnson a promis că va oferi o cale către cetățenia britanică pentru potențialele milioane locuitori din Hong Kong , în timp ce China se pregătește să impună o nouă lege draconică de securitate națională asupra orașului, potrivit CNN.

Johnson a spus într-un articol publicat în South China Morning Post miercuri, că această lege „ar reduce ) libertățile și ar eroda dramatic autonomia”, contravenind Declarației comune chino-britanice care a pus bazele predării orașului din în 1997. Dacă se va întâmpla, Marea Britanie va „menține legăturile noastre profunde de istorie și prietenie cu oamenii din Hong Kong”, schimbând legile privind imigrația pentru a permite mai multor locuitori din Hong Kong să se stabilească și să lucreze în țară.

„Această ar însemna una dintre cele mai mari schimbări ale sistemului nostru de vize din istorie. Dacă se dovedește necesar, guvernul britanic va face acest gest”, a adăugat Johnson.

Anunțul său oficializează o propunere făcută de secretarul britanic de externe, Dominic Raab, luna trecută, de a extinde drepturile acordate deținătorilor de naționalitate britanică (de peste mări) sau pașapoarte BNO. În prezent, cele aproximativ 350.000 de persoane care dețin în prezent pașapoarte BNO pot călători cu viză în Marea Britanie gratuit timp de șase luni. Noul sistem, a spus Johnson, „va permite oricărui titular al acestor pașapoarte din Hong Kong să vină în Marea Britanie pentru o perioadă regenerabilă de 12 luni și să i se acorde drepturi de imigrație suplimentare, inclusiv dreptul la muncă, care le-ar putea plasa pe un traseu la cetățenie „.

Această idee a fost deja întâmpinată cu nemulțumire de către Beijing, care a acuzat Londra că și-a încălcat obligațiile tratatului, chiar dacă un purtător de cuvânt al ministerului de externe a susținut că Declarația comună sino-britanică a fost „complet îndeplinită” și nu mai este în vigoare.